In gesprek met Smart Starter Astrid van de Griendt

“Tijdens een informeel koffie moment met collega’s Sterk Huis, MOM Tilburg en GGD Hart van Brabant kwam in de zomer van 2022 het onderwerp ‘opgroeien in (ontwikkel)armoede in de eerste 1000 dagen ter sprake’. We weten dat juist die dagen een enorme impact op de rest van het leven van een kind hebben. Pleisters zijn er genoeg, maar voorkomen is nog een grote uitdaging. En zo werd het idee voor deze pilot geboren.

Inmiddels ligt er een mooi projectplan, dat is ingediend bij het GGD-innovatiefonds; op een Smart Start manier dit complexe probleem aanpakken, samen met de doelgroep.

In september 2022 vond een hackathon en symposium plaats, mede mogelijk gemaakt door Nippur. Er was veel energie voelbaar! Een unieke start van een pilot, die nog niet eens begonnen was. Meer daarover lees je hier.

De pilot is sinds januari 2023 officieel van start. Studenten Avans Social Work werken mee en we zijn in gesprek met gemeenten over vindplaatsen. De gemeente Waalwijk was meteen enthousiast en is pilotgemeente. Zij hebben de intentie om CBS data te uploaden, die door een onderzoeker vanuit de GGD en Centerdata geanalyseerd worden; leren van én met elkaar.

De kans is groot dat meerdere gemeenten met de uitkomsten van de regiobrede data-analyse aanhaken op de volgende stap vanuit de Smart Start-manier; Design Thinking, al dan niet op lokaal niveau. De deur staat in ieder geval open om mee te doen.”