Skip to content

Leesbevordering Eindhoven

Leesbevordering peuters en kleuters

stoplicht-_nul

Contactpersonen: Emma Dhaeze / emma@garage2020.nl

Status: De applicatie wordt ontwikkeld en vervolgens getest met kinderen, leraren en ouders.

Dat je bij Smart Start niet alleen aan uitgebreide pilotprojecten hoeft te denken, bewijst de Hackaton die het Eindhovense Datasciencebureau CQM samen met Garage2020 in juni 2020 organiseerde. Samen met Smart Start, Salto, Wij zijn Jong, Edux onderwijsadvies, Korein Kinderopvang en Bibliotheek Eindhoven. De datascientists van CQM besloten hun teamdag aan een maatschappelijk doel te besteden. Na verschillende brainstorms in lijn met het Smart Start-denken werd het vraagstuk leesvaardigheid bij kinderen gekozen. Dat kinderen en jongeren steeds minder lezen, blijkt uit velerlei onderzoek. Hoe kunnen we op basis van data ervoor zorgen dat jonge kinderen (kinderopvang en basisschool) gestimuleerd worden te lezen? En ook zichzelf erin ontwikkelen.

Tijdens de hackaton werd, na het gebruiksklaar maken van de geanonimiseerde data van start, en onder begeleiding van Garage2020, met design thinking een concept worden ontwikkeld: de BoekenBoeker. Een soort Netflix voor boeken om boekadvies aan kinderen te geven zodat ze een leuk boek kunnen vinden. Want als je leest wat je leuk vindt, ga je meer lezen!

Zowel de samenwerking en het concept smaakte naar meer en de maanden erna zijn de betrokken organisaties samen in gesprek gebleven hoe dit concept tot een prototype zou kunnen worden ontwikkeld samen met kinderen, ouders en leraren.

De Bibliotheek Eindhoven was parallel hieraan al bezig met de uitrol van de applicatie What’s Next. Een applicatie die bibliotheekbezoekers voorziet van digitaal boekadvies. De gebruiker scant de ISBN-code van een boek dat hij of zij goed vond of typt zijn of haar favoriete titel/auteur op het scherm en op basis van het ‘anderen lazen ook’-principe krijgt de lezer boekadvies. Deze suggesties worden bepaald vanuit een speciaal hiervoor opgezette database die uitgaat van de uitleengegevens van de DataWarehouse van de Koninklijke Bibliotheek. What’s Next is het resultaat van de samenwerking tussen de Bibliotheek Eindhoven en de Koninklijke Bibliotheek.

Vanwege het grote overlap in doel en functionaliteit is besloten What’s Next als uitgangpunt te nemen om als eerste stap een What’s Next Junior variant te maken speciaal gemaakt voor kinderen, leerkrachten en ouders. What’s Next Junior kan kinderen, ouders en leerkrachten, op school en thuis, helpen bij het kiezen van een leuk boek en op die manier kinderen die weinig geprikkeld worden in taal, positieve ervaringen geven. What’s Next Junior is ontworpen door de Garage2020 in samenwerking met Korein, Salto en de Bibliotheek Eindhoven en mede mogelijk gemaakt door het SIDN fonds.

Nieuwsgierig? Lees hier de terugblik die CQM maakte over de hackaton.

Meer weten over deze pilot?