In Nederland leeft 5,7 procent van de gezinnen in armoede. dat zijn 900.000 mensen. Met zo’n 13.000 vrijwilligers en 500 uitgiftepunten bereiken de Voedselbanken ‘slechts’ 120.00 mensen op jaarbasis. dat betekent dat er veel mensen ‘onder de radar’ blijven.
Frans Cruijssen van het Zero Hunger Lab van Tilburg University deed onderzoek. Tijdens de eerste Regiotour van Smart Start deelde hij zijn inzichten met toehoorders van onder andere Gemeente Tilburg, Sterk Huis, Centerdata, GGD Hart voor Brabant, SMO Traverse, Amarant en Gemeente Gilze en Rijen. We waren gast van wethouder Marielle Doremalen in de gemeente Gilze en Rijen. Hier startte in 2019 een van de eerste Smart Start-pilots, samen met klanten en medewerkers van de Voedselbank.
Frans Cruijssen analyseerde recent data van 18 Voedselbanken, en voerde gesprekken met 50 klanten en 25 vrijwilligers. Wat is de reden – denken zij – dat zoveel mensen geen gebruikmaken van de Voedselbank?
Verlies van trots en schaamte blijken de grootste drempels. Helpend is als mensen zich bij een eerste bezoek niet direct hoeven te registreren, als de ontvanger zich bewust is van de schaamte en het gevoel trots in jezelf te verliezen. Woorden doen ertoe! Ook spelen het concept (supermarkt in plaats van pakketten vergroot gevoel autonomie), de locatie en de bereikbaarheid mee.
Inzichten die én herkenbaar zijn én vragen om verdieping. De onderzoeken van het Zero Hunger Lab en Smart Start kunnen elkaar verrijken, werd duidelijk. Smart Start werkt al samen met het Zero Poverty Lab, recent gestart en geïnspireerd op het Zero Hunger Lab.