Binnen Gesworen Hoek in Tilburg gingen betrokken bewoners, wijkprofessionals én raadsleden samen aan de slag met de vraag: Hoe maken we de krachten en mogelijkheden in de wijk beter zichtbaar en toegankelijk? Het draait om verbinden en benutten van wat er al is. Daarom gingen we met Smart Start ‘systemisch ontwerpen’. Saskia Waijers, buurtondersteuner bij ContourdeTwern en Wouter Hiemstra, al 10 jaar inwoner van deze buurt vertellen hoe dit ging.
Korte lijntjes in de buurt
Wouter: “Begin dit jaar was ik zelf aan het zoeken wat ik wilde. Iets doen voor de buurt, kijken of ik anderen kon helpen, maar naar mijn idee was er niets beschikbaar hiervoor. Ik zocht online, omdat ik geen andere ingangen wist en daar was zoveel aanbod! Probeer dan maar eens te vinden wat je nodig hebt. Ik wilde graag meedenken over hoe we elkaar in de wijk kunnen ondersteunen. Met korte lijntjes en op een vriendelijke, niet beroepsmatige manier. En ouderwets: dat de buurt echt een buurt is.” Saskia: “Er gebeurt hier van alles. Als buurtondersteuner spreek ik veel mensen. Op straat, in en rond de Buurthoeve, bij de scholen en tijdens overleggen in de wijk, maar ook individueel. Er is behoefte aan een ‘plek’ waar je een stapje verder komt. Iemand die Wouter niet kent, weet bijvoorbeeld niet dat hij goed is met IT. Zo is er van alles, maar hoe kun je dat beschikbaar maken en verbinden?”
Concrete ideeën
Er zijn drie bijeenkomsten in de Buurthoeve geweest op 30 september, 28 oktober en 18 november. Door met bewoners, wijkprofessionals én raadsleden samen te brainstormen en mogelijkheden inzichtelijk en concreet te maken, ontstonden waardevolle ideeën over verbinding en zichtbaarheid. Saskia: “In totaal waren we met 30 deelnemers: bewoners, medewerkers van de gemeente, Zorg, de Toegang, scholen, R-Newt, WijkBoa’s en de kerk.”
Wouter: “We keken allereerst waar de behoeftes liggen en inventariseerden wat er al is. We hebben een kaart gevuld met interessegebieden, talenten. Waar komen mensen en wat zoeken ze? Vanuit de behoeften zijn we in groepjes vragen gaan beantwoorden: Hoe kan ik ontmoeten? Hoe kan ik mensen leren kennen? Heel veel verschillende vragen op vellen die snel rond gingen. Daaruit ontstond energie en het gesprek kwam los”. Saskia: “Daarna was de volgende stap om verbindingen te maken. Hoe ziet dat er dan uit? Hoe laten we dit zien? Vandaaruit kwamen verschillende ideeën voor ontmoetingsplekken, informatiezuilen, evenementen en digitale middelen.”
Verbinden
Wouter: “Een groep betrokken deelnemers werkt nu verder aan het verbinden van digitale concepten en structuren die deels al bestaan. En een andere groep gaat zich richten op het organiseren van fysieke ontmoeting aan de hand van een buurtbeurs! Het laat zien dat je niet de enige bent met vragen, dat is het voornaamste. Zeker in een buurt waar mensen een eenzaamheidsgevoel hebben: anderen maken hetzelfde mee. Waarom zouden we elkaar niet ondersteunen?” Saskia vult aan: “We hebben breed op kunnen halen wat er is en wat iedereen zoekt. De kracht komt uit de gemeenschap zelf en die kracht is heel sterk. Je gaat het samen doen.”