
“Met zachte ogen kijken, zonder oordeel”
Dinsdag 18 februari kwamen inwoners en zorgprofessionals uit de Tilburgse wijken Noord en West samen om concrete ideeën te bedenken om kansengelijkheid te creëren voor kinderen van nul tot zes jaar. Het was een derde sessie in het kader van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). De vraag die beantwoord moet worden: Hoe kunnen we de ouders en kinderen (0-6 jaar) die veel stress ervaren beter ondersteunen?
Na een eerste sessie met professionals over wat er allemaal al aanwezig is en werkt in de wijken en een tweede sessie met ongeveer 80 inwoners, waarin gekeken werd wat er nodig is, kwamen de groepen nu bij elkaar om in een grote creatieve sessie tot concrete ideeën te komen. Ad van Mierlo, programmadirecteur NPLV opende de bijeenkomst en benadrukte nogmaals het doel: “Dat los van waar je wieg staat, er een goede, stevige en veilige basis is voor kinderen. Dat we kinderen met gelijke kansen op de wereld zetten.” En dat deze sessie ervoor moet zorgen dat “De kracht die in de wijken en inwoners zit een boost krijgt.”
Thema’s
Lievijn Hagenaar (Smart Start en Make Day) leidde de middag. Er werd gestart met een verdeling op thema’s, in de eerdere bijeenkomst met de inwoners gemaakt. Echt luisteren naar inwoners, een levendige wijk voor iedereen, aandacht voor cultuur en vertrouwde gezichten waren enkele voorbeelden. Op elk thema ging een groep aan de slag met concrete vragen en in de tweede ronde koos elke groep één idee dat verder uitgewerkt werd tot een concept.
Concepten
De concepten werden gepresenteerd en alle aanwezigen gaven hun voorkeur aan. De concepten liepen sterk uiteen. Bijvoorbeeld: een buurtblaadje met activiteiten in de wijk voor ouders met kinderen; een vaste ondersteuner voor een gezin; ontmoetings- en speelplekken waar ouders en kinderen elkaar kunnen ontmoeten; verbindingsmomenten gericht op cultuur en een verplichte inburgeringscursus voor professionals, waarbij professionals de wijk en de cultuur leren kennen.
Melda, een stagiaire van R-Newt: “Hier krijg je echt inzicht, omdat we samen met inwoners aan tafel zitten. Het idee van de inburgeringscursus vind ik erg goed. Ook professionals moeten zich aanpassen.” Daphne van Mierlo, NPLV Senior Adviseur Goede Start, was blij met de grote opkomst van inwoners en professionals en het enthousiasme om samen aan de slag te gaan: “Ik heb echt veel goed ideeën gehoord. Dat inwoners zelf uitwerken wat zij vinden dat nodig is en werkt, zou altijd het startpunt moeten zijn. Alleen zo kunnen we duurzaam werken aan een Goede Start voor onze kinderen.”
It takes a village to raise a child
Daphne zag dat de waarden die eerder bepaald zijn, nog steeds actueel zijn en aansluiten op de leefwereld van inwoners: Goede Start, Ruimte om te leven, In een wereld die mij ziet met Optimale Kansen en Veiligheid (GROW+V): “Een van de rode draden in de gesprekken is de behoeften aan professionals die breder kijken dan de expertise van hun eigen organisatie. ‘We willen een buddy bij wie terecht kunnen mijn ons hele verhaal’, zeggen mensen terecht. Ook is er veel aanbod in de wijk, maar inwoners kennen deze niet altijd. Inwoners vinden een sterke gemeenschap en goed netwerk belangrijk, ‘It takes a village to raise a child’.”
Ouders maken zich grote zorgen over pestgedrag, vertelt Daphne: “Ouders voelen zich hierin niet altijd gehoord. Pesten heeft niet alleen veel impact op de ontwikkeling van het kind, het vergroot ook stress bij ouders en verzorgers. Het doet veel met het zelfbeeld van kinderen en jongeren en het werkt door in de ontwikkeling, dat is een zorg waarvoor we met ouders en kinderen samen aan de lat staan.”
Tirzah Besemer en Farah Khallad organiseerden de sessies. Vanuit GGD Hart voor Brabant, samenwerkend met de programma’s Smart Start en NPLV. Zij kijken tevreden terug. Tirzah: “Het was fantastisch, zoveel betrokkenheid van de inwoners, dat zie je niet vaak.” Farah vult aan: “Het was een mooie bijeenkomst en er zijn veel goede ideeën uit gekomen, waar inwoners en wij samen verder gaan. Wanneer we de krachten bundelen, kunnen we een stevige basis leggen voor de toekomst van onze kinderen. Elk kind verdient een omgeving die hen ondersteunt, aanmoedigt en de ruimte geeft om te groeien. Laten we samenwerken, zorgen voor elkaar en bouwen aan een stad waar onze kinderen zich veilig, gehoord en gezien voelen. Want het is pas als we als gemeenschap samen optrekken, dat we het verschil kunnen maken.” Inwoonster Loubna na afloop: “Het was echt goed. Doordat we met de opdrachten aan de slag gingen, werd het echt concreet.’’
Mooie afsluiter
Stadsdichter Kelly Verdonk vatte de bijeenkomst aan het einde samen in een ‘spoken word’. Ze vroeg zich af wat een kansrijke start eigenlijk is en herhaalde de woorden van Ad van Mierlo: Je later kunnen beseffen dat je leven bij tegenslag of problemen is doorgegaan, omdat een buurvrouw je opvangt, een tante je eten geeft, er naar je om gekeken wordt. Dat is een gezamenlijk doel.” Ze sloot af met de mooi woorden: “We moeten met zachte ogen naar elkaar kijken, zonder oordeel.”






